Skip to main content

Klavecimbel

Klavecimbel

Het klavecimbel behoort tot de groep chordofonen (dit zijn instrumenten waarbij het geluid wordt voortgebracht door het in trilling brengen van snaren). Het is het grootste en belangrijkste snaarinstrument met klavier (=toetsenbord) met getokkelde snaren.

Het klavecimbel is de voorloper van de pianoforte en daarmee voor de hedendaagse piano en vleugel. De bespeler van het klavecimbel wordt Klavecinist(e) genoemd.

Het klavecimbel is een met toetsen bespeeld snaarinstrument waarbij echter bij het indrukken van een toets geen hamertje tegen de snaar slaat, zoals bij de piano, maar een ganzepen of leren plectrum de snaar aantokkelt. De snaren kunnen op het midden van de pen getokkeld worden, maar ook op de punt. Dan krijg je een ijl geluid, dat lijkt op het geluid van een luit.

Bach - Aria mit 30 Veränderungen Goldbergvariaties BWV 988 - Rondeau | Nederlandse Bachvereniging

De legende bij de 'Goldbergvariaties', uitgevoerd door Jean Rondeau voor All of Bach, is ó zo aantrekkelijk: graaf Hermann Karl von Keyserlinck kan de slaap niet vatten en vraagt Bach om wat prettig muzikaal tijdverdrijf, te spelen door Keyserlincks klavecinist-wonderkind Johann Gottlieb Goldberg.