Skip to main content

De Trompet

De trompet

De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon.

Om geluid uit een trompet (en andere koperblazers) te krijgen is het niet voldoende om krachteloos door de buis te blazen, je moet de lucht juist met enige kracht door de buis persen met behulp van lipspanning. Het geluid van de trompet wordt dan geproduceerd door het vibreren van de lippen tegen het komvormige mondstuk.
Door het indrukken of loslaten van ventielen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken.
Deze ventielen zorgen ervoor dat de de buis van het instrument verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.
Voordat de trompet ventielen kreeg (19e eeuw) kon je maar een beperkt aantal tonen spelen op dit instrument. De tonen waren alleen hoog en werden bereikt door het veranderen van de lipspanning en de perskracht waarmee de lucht door de buis werd geblazen.

De trompet wordt gebruikt bij allerlei soorten muziek, van Zuid-Amerikaanse ballads tot klassieke stukken, bij de fanfare en ook bij pop- en jazzmuziek.

Trompet spelen - Uitleg opwarmoefeningen

Opwarmen voordat je begint met trompet spelen is zo belangrijk. Je kunt het vergelijken met sport: opwarmen is essentieel. Hans Verheij van het Radio Filharmonisch orkest vertelt welke oefeningen je kunt spelen en waar die goed voor zijn.